Egészséges környezet

 

A bírói gyakorlat abból indul ki, hogy mindenkit megillet az egészséges környezethez, jó levegőhöz, ivóvízhez, a pihenést szolgáló nyugalomhoz való jog. E jog csorbítása adott esetben akár jelentős összegű sérelemdíj megítélését is eredményezheti. A leggyakrabban előforduló eset a szomszédok nyugalmának zavarása, de a bíróság csak akkor hajlik a sérelemdíj megítélésére, ha a nyugalom tartós, jelentős megzavarásáról van szó ( pl. állandó zaj, por, bűz stb.)

Példák

Debreceni Ítélőtábla Pf. 20.051/12
Káresemény éve: 2007.
Esemény: az alperes a felperesek házával szemben kocsmát nyitott. Az állandó zaj miatt I., és II. r. felperesek, a szülők feszült, ideges kialvatlan állapotba kerültek, munkájukat nem tudták megfelelően végezni, a III. r. felperes, aki tanuló a kialvatlanság miatt nem tudott tanulni.
Ítélet éve: 2012.
Ítélet: 500.000 Ft. az ítéletkori értékviszonyok figyelembevételével

Fővárosi ítélőtábla 6.Pf.21.995/09
Káresemény éve: 2001.
Esemény: az alperes a felperessel közvetlenül szomszédos telken nehézgépjármű javító, és forgácsoló műhelyt létesített. A tevékenység hatalmas zajjal, bűzzel járt, a felperes az udvarát használni, ablakát kinyitni nem tudta. A felperes rákos megbetegedésben és kiugróan magas vérnyomásban szenved, pszichés állapota miatt ideggyógyászati kezelésben részesül.
Ítélet éve: 2010.
Ítélet: 6 Mio Ft. az ítéletkori értékviszonyok figyelembevételével


Üzenetküldés

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám

Üzenet