Emberi méltóság

 

A bíróság ezekben az ügyekben elsősorban azt mérlegeli, hogy olyan durva-e a sérelem, amely indokolja sérelemdíj megítélését. Szerepet játszik az is, hogy a károsultat ezek a sérelmek milyen nagy nyilvánosság előtt érték. A bíróság tekintetbe veszi a sértett ismertségét és azt is, hogy társadalmi pozíciójánál fogva (pl. politikus) nem kell-e többet elviselnie, mint az utca emberének. Ezek a sérelmek leggyakrabban más becsmérlésének, rossz színben feltüntetésének, hamis megvádolásának, stb. formájában valósulnak meg. Az olyan csekélyebb súlyú sérelmek esetében, amelyekről a bíróság úgy véli, hogy a mindennapi élettel szokásosan együtt járó kisebb bosszúságról van szó, általában nem jár sérelemdíj.

Példák

Fővárosi Ítélőtábla, 2.Pf.21.149/13
Káresemény éve: 2010.
Esemény: a felperest szomszédja az önkormányzathoz írt levélben azzal vádolta, hogy beruházásában, amihez EU-támogatást nyert csak stróman. A levél felperes hitelvesztését eredményezte, a helyi vállalkozók előtt szava hiteltelenné vált.
Ítélet éve: 2014.
Ítélet: 50.000 Ft. a káreseménykori értékviszonyok figyelembevételével

Fővárosi ítélőtábla 2.Pf.21.511/13
Káresemény éve: 2010.
Esemény: a felperes államtitkár, közszereplő. Az alperes, aki az egyik TV csatornát üzemelteti, több műsorban rágalmazta felperest azzal, hogy rendezvényeken ittas volt és az apparátusa azon dolgozik, hogy kimossa. Alperes becsületsértésre alkalmas hamis tényt közölt a médiában, a felperesnek magyarázkodnia kellett ismerősei, választói előtt.
Ítélet éve: 2014.
Ítélet: 2.5 Mio Ft. a káreseménykori értékviszonyok figyelembevételével


Üzenetküldés

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám

Üzenet