Személyes szabadság

 

Ebbe a körbe tartoznak azok az esetek, amikor valakit szabad mozgásában jogellenesen korlátoznak, pl. alaptalanul bezárják, megbilincselik, fogva tartják ideértve azt az esetet is, amikor pl. a börtönben ülőről kiderül, hogy ártatlan vagy hogy hosszabb ideig volt börtönben, mint amit a bíróság rá kiszabott. A nem vagyoni kártérítés összegét jelentősen befolyásolja a jogellenes szabadságkorlátozás tartama, de szerepet játszhat pl. a kényszerintézkedés végrehajtásának feltűnően és indokolatlanul durva módja is.

Példák

Fővárosi Ítélőtábla 2. Pf. 21.809/13
Káresemény éve: 2009.
Esemény: A felperes nem engedélyezett demonstráción vett részt, rendőri oszlatás ellenére nem távozott. A II. alperes szolgálatában álló rendőrök megbilincselték és I. rendű alpereshez (Rendőrkapitányság) szállították, ahol 4,5 óra hosszat tartották fogva.
Ítélet éve: 2015.
Ítélet: 500.000 Ft. a káreseménykori értékviszonyok figyelembevételével

Fővárosi Ítélőtábla 17.Pf. 20.509/14
Káresemény éve: 2011.
Esemény: A felperest ártatlanul a PKKB 3 év fegyházbüntetésre és 3 év közügyektől való eltiltásra ítélte. Felperes 2,5 évet ült börtönben. A börtön fizikailag és mentálisan őt is, családját is megviselte, másfél éves gyermekét 4 éves koráig nem nevelhette, házassága megromlott, baráti körét elvesztette.
Ítélet éve: 2014.
Ítélet: 15 Mio Ft. a káreseménykori értékviszonyok figyelembevételével


Üzenetküldés

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám

Üzenet