Testi épség

Számos esemény okozhatja a testi épség, egészség sérelmét, a közlekedési, munkahelyi, háztartási és más balesetektől kezdve, a sérült terhére elkövetett bűncselekményen, az orvosi műhibán át akár az olyan esetekig, amikor a károsult becsületén, emberi méltóságán, stb. esett csorba okoz testi vagy lelki megbetegedést.
Annak megítélésekor, hogy a sérelemmel milyen összegű sérelemdíj áll arányban, a bíróság nagyon sok tényezőt vehet figyelembe, mint pl. a sérülés, betegség súlyossága, a gyógykezeléssel járó szenvedések, a sérült kora, foglalkozása, munkaképesség csökkenése, családi körülményei, hobbija stb. Ezért csak a bírói gyakorlat alapos elemzése alapján lehet megbízhatóan állást foglalni abban a kérdésben, hogy mekkora összeget lehet reálisan követelni a perben. A gyakorlat elemzése azért is nagyon fontos, mert a szórás óriási.

Példák

Fővárosi ítélőtábla 2.Pf.20.076/14 sz.
Káresemény éve: 2011.
Esemény: szóváltást követően az alperes felperest farpofáján 5-7 cm mélyen megszúrta, a gyógytartam 4 hét volt.
Ítélet éve: 2014.
Ítélet: 250.000 Ft. a káreseménykori értékviszonyok figyelembevételével

Győri ítélőtábla Pf.V.20.030/2014
Káresemény éve: 2006.
Esemény: közlekedési balesetben óvodás korú gyermek súlyos sérülést szenvedett, melynek következtében munkaképességét 100%-ban elvesztette, lábai megbénultak, élete végéig állandó gondozásra szorul.
Ítélet éve: 2014.
Ítélet: 25 Mio Ft. az ítéletkori értékviszonyok figyelembevételével


Üzenetküldés

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám

Üzenet